Diablo III: Ultimate Evil Edition – creatorii jocului vorbesc despre titlul proaspăt ajuns pe console [VIDEO]
Diablo III: Ultimate Evil Edition a ajuns, marți, și în magazinele din România. La evenimentul Gamescom 2014, care a avut loc în Koln, Playtech a stat de vorbă cu doi dintre creatorii jocului, Joshua Mosqueira și Matthew Berger.
I-am întâlnit pe cei doi într-un birou destul de întunecat, amenajat într-o secțiune mai puțin aglomerată a clădirii Koelnmesse, în care s-a desfășurat evenimentul Gamescom 2014. Despărțiți de o măsuță de cafea, Josh și Matt erau ațintiți cu ochii într-un televizor cu diagonală generoasă și butonau de zor la controlerele DS4. Jucau, evident, Diablo III: Ultimate Evil Edition.
Am fost invitat să mă joc alături de ei, dar am refuzat – mai mult sau mai puțin respectuos – spunând că ”munca mai întâi, distracția pe urmă”. Cei doi au bufnit în râs și Josh mi-a zis replica care, poate, descrie cel mai bine relația lui cu jocul: ”Business? It’s a game, dude!”
Citește și: Diablo III, Full HD și pe Xbox One cu ajutorul Microsoft
Josh Mosqueira este Game Director și mi-a povestit despre noutățile pe care le aduce Diablo III: Ultimate Evil Edition, față de versiunea pentru PC, adică Reaper of Souls. ”Are un nume atât de lung deoarece am adăugat un set cu totul nou de funcționalități. Utilizatorii nu primesc numai experiența de bază Diablo III, ci și expansion pack-ul Reaper of Souls, dar și o multitudine de funcționalități special conceput pentru console. Unul dintre «stâlpii» acestui joc este modul Share Your Adventure. Cel mai bun mod de a juca Diablo III pe console este împreună cu prietenii, pe aceași canapea, pe același canapea. Cu Ultimate Evil Edition am îmbunătățit această experiență. De exemplu, înainte Barbarii furau toată «prada» (n.red. – orig. Loot) și, oricât mi-ar fi plăcut asta, pentru că joc cu un Barbar, prietenilor mei nu le plăceau. Acum, oferim pe consolă ce ofeream și PC: pradă pentru fiecare jucător. De exemplu, dacă un prieten ia o sabie, îmi va apărea și mie în invetar”, explică Josh.
Practic, cel mai important aspect la versiunea pentru console este dimensiunea socială. Diablo III: Ultimate Evil Edition vine cu un nou mod, care te face să împarți cu prietenii și momentele mai puțin fericite. „Am integrat și alte funcții ce țin de partea socială. De exemplu, sistemul Nemesis: când joci, uneori vei muri – li se întâmplă și celor mai buni dintre noi – dar, în Ultimate Evil Edition, de fiecare dată când un monstru te ucide, există o șansă ca acel monstru să ajungă la un nivel mai mare și va deschide un portal și va încerca să-ți vâneze unul dintre prietenii din lista ta. Deci eu dacă mor și Matt este în lista mea de prieteni, data viitoare când el va juca, monstrul va încerca să îl omoare. Contolerul îi va vibra, muzica se va schimba, portalul se va deschide și va apărea Nemesis-ul, care are puteri speciale. Dacă eu sau Matt reușim să-l ucidem, primim recompense speciale, dar dacă Matt nu îl ucide, monstrul va trece prin alt portal, având un nivel mai mare și fiind, de fiecare dată, acompaniat de umbrele jucătorilor uciși”, mai spune directorul jocului.
Citește și: Diablo III: Ultimate Evil Edition a ajuns în magazinele din România
Și totuși, pe ce platformă ar trebui să joc Diablo III: Reaper of Souls? Pe consolă sau pe PC? Care versiune este mai bună? Depinde în funcție de preferințele mele, spun dezvoltatorii.
”Este o întrebare capcană. Nu contează pe ce joci Diablo III: Reaper of Souls. Va fi mereu aceeași experiență premium de joc action RPG. De asta lansăm versiunile pe rând. Ne concentrăm întâi pentru a face versiunea de PC super-tare, după care ne gândim cum putem face versiunea pentru console specială și croită special pentru aceste sisteme. În cele din urmă, totul se rezumă la următoarea întrebare: pe ce preferi să joci? Îți place să te joci pe PC, la birou, sau vrei să te joci de pe canapea, pe televizor, înconjurat de prieteni?”, spune Mosqueira.
Titlurile următoare din seria Diablo vor menține aceeași ordine a apariției: întâi pe PC, apoi pe console. „Vom menține această abordare în continuare. În momentul de față terminăm lucrul la patch-ul 2.1 pentru versiunea de PC. Pentru console vom lansa aceleași patch-uri, dar la o distanță mai mare de timp. Ne uităm la fiecare patch și ne întrebăm cum putem face versiunea de PC mai tare și cum putem face versiunile pentru console mai tari. Vom aduce funcții de la versiunea pentru console la cea pentru PC, dar și invers“, explică Josh.
„Partea bună la acest sistem de dezvoltare este că atunci când facem ceva foarte tare pentru console, ne jucăm, primim feedback de la comunitatea noastră și, dacă este logic să aducem respectiva funcționalitate și pe PC, o facem. Practic, o lume se «răstoarnă» în cealaltă și totul devine un univers coerent și un joc extraordinar pentru ambele platforme“, completează Matt.
Cei care au deja versiunea pentru PC au toate motivele să își cumpere și versiunea pentru consolă. Creatorii jocului spun că experiența diferă destul de mult, în special datorită schemei de control. „Sunt experiențe destul de diferite. Este o experiență mai socială să te joci cu prietenii, pe canapea. Mai există și partea de control direct. Pe PC, dai click pe diferite zone ale ecranului pentru ca personajul tău să se deplaseze. Când joci pe consolă, tu ești Crusaderul, tu ești acel personaj care se mișcă pe ecran. Acea intimitate pe care o ai chiar te face să simți că ești într-un joc de acțiune. Chiar dacă pe PC și console sunt aceleași funcționalități și jocurile arată la fel, controlul direct schimbă lucrurile la un nivel fundamental“, explică Mosqueira.
De ce a durat atât de mult ca jocul să apară și pe console? Pentru că a fost o adevărată provocare pentru dezvoltatori să adapteze interfața și gameplay-ul pentru această platformă. „Jocul se învârte în jurul «prăzii», ai nevoie de un inventar generos. Cum integrezi un meniu de inventar pe consolă, unde nu ai mouse și tastatură? De asta am stat foarte mult pentru a creea interfața. Au fost și alte provocări mai mici. Toate skill-urile și puterile au fost ajustate, deoarece controlul direct schimbă complet lucrurile. Unele atacuri au fost făcute mai rapide, deoarece jucătorii nu vor să aibă întârzieri atunci când apasă butoanele de pe controler. Există schimbări majore și schimbări minore“.
Având în vedere numărul mare de schimbări aduse titlului, a trebuit să îi întreb pe cei doi dacă Diablo III: Reaper of Souls și Diablo III: Ultimate Evil Edition nu ar putea fi considerate jocuri diferite. Răspunsul l-am primit de la Matt Berger. „Sunt jocuri foarte diferite, dar sunt, practic, același joc. Sufletul jocului este același. Dar experiența jucătorilor este puțin diferită. Ritmul este diferit. Interacțiunile diferă. Dar, Diablo III: Ultimate Edition este un joc Diablo, fără îndoială. Fie că te joci pe PC, sau pe consolă, vei juca același titlu pe care îl iubești“, a conchis Matt.
Review-ul pentru Diablo III: Ultimate Evil Edition îl veți găsi pe Playtech, săptămâna viitoare. Dacă nu ați avut răbdare să citiți interviul, puteți să-l urmăriți integral, în clipul de mai jos.